-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce8
-
Celkový čas50 min
Nejlepší bramborový salát je samozřejmě ten domácí. Připravit ho můžete hned na několik způsobů. Najdete jich na internetu desítky a možná i stovky. Je však jeden osvědčený, kterým nikdy nic zaručeně nezkazíte. Vybrala jsem pro vás tradiční recept, za který vás pochválí i vaše babičky či maminky. Zkuste náš ověřený recept na nejlepší bramborový salát, který oceníte nejen na Vánoce! Doporučuji udělat si vlastní nakládanou zeleninu (najdete v tipech níže), ale pokud nemáte čas, tak můžete použít i tu kupovanou.
Recept lze připravit i na vegetariánský/veganský způsob, vynechte vejce a nahraďte klasickou majonézu sojolkou nebo jinou veganskou alternativou.
Odlehčená verze salátu obsahuje napůl majonézu a napůl zakysanou smetanu.
Někdo do salátu přidává jemný salám, já však nerad používám nekvalitní suroviny, což jemné salámy bezesporu jsou.
Suroviny/ingredience do bramborového salátu:
- brambory – pozor na varný typ! Na obale brambor si můžete zjistit, o který varný typ brambor se jedná. Vyhledávejte brambory varného typu A. Jsou totiž nejméně moučnaté a hodí se nejvíce právě do salátu, kde nám jde o ‘tuhost’ brambor
- nakládaná zelenina – zelenina je další důležitou a nedílnou součástí bramborového salátu, používejte ideálně nakládanou, která salátu dodá požadovanou kyselost
- hořčice, majonéza, lák z okurek – pokud nechcete mít salát suchý, budete potřebovat ideálně tyto tři ingredience, které vám spojí dohromady zeleninu
- vařené vejce – můžete vynechat, ale dodají správnou chuť
- sůl & pepř – suroviny, které nesmí chybět v 99% pokrmů
Postup přípravy salátu:
Postup na bramborový salát je opravdu jednoduchý. Základem je uvařit a oloupat brambory a pak je nakrájené na kostičky promíchat s požadovanými ingrediencemi. Žádná velká věda.
Tip: Přidejte do bramborového salátu také nakládanou kukuřici
Recept na domácí nakládanou zeleninu:
Potřebná zelenina: mrkev, celer, petržel, cibule, hrášek a paprika (volitelná)
Očistěte a nakrájejte na kostky (kromě hrášku) zeleninu, kterou poté navrstvěte do zavařovacích sklenic.
Ingredience na nálev:
- 250 ml vody
- 6 lžiček octu
- 6 lžiček cukru
- nové koření
- bobkový list
- hořčičné semínko
- sůl & pepř
Všechny ingredience na nálev smíchejte v kastrolu a dejte povařit. Poté horkým nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích a ihned uzavřete víčky. Sterilujte asi 10-20 minut při teplotě 80-85 °C. Pak sklenice zchlaďte a uskladněte v suchu a temnu.
Vyzkoušejte také recept na výbornou gulášovou polévku z mletého masa.
Ingredients
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Directions
Brambory si před vařením oloupejte a čerstvou cibuli si nasekejte na jemno. Pokud jste si udělali domácí nakládanou zeleninu podle mého návodu, tak potřebujete zvlášť nakrájet nakládané okurky, které s ostatní zeleninou nenakládám. Vejce si také nakrájejte na malé kousky a pažitku nasekejte.
Brambory uvařte v osolené vodě a dejte si pozor ať je nerozvaříte. Jakmile vychladnou, tak je nakrájejte na libovolné kostičky a přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a nechejte ideálně alespoň 24 hodin odležet. Dochucujte celou směs poměrem majonézy, láku od okurek a hořčicí.
Conclusion
Nyní můžete salát podávat. Při skladování doporučujeme salát pořádně uhladit, aby v něm nebyli vzduchové bubliny, které napomáhají rychlejšímu zkažení.
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Ingredients
Nejlepší bramborový salát (nejen na Vánoce)
Follow The Directions
Brambory si před vařením oloupejte a čerstvou cibuli si nasekejte na jemno. Pokud jste si udělali domácí nakládanou zeleninu podle mého návodu, tak potřebujete zvlášť nakrájet nakládané okurky, které s ostatní zeleninou nenakládám. Vejce si také nakrájejte na malé kousky a pažitku nasekejte.
Brambory uvařte v osolené vodě a dejte si pozor ať je nerozvaříte. Jakmile vychladnou, tak je nakrájejte na libovolné kostičky a přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Vše důkladně promíchejte a nechejte ideálně alespoň 24 hodin odležet. Dochucujte celou směs poměrem majonézy, láku od okurek a hořčicí.
Recipe Reviews